Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2017 21:07 - Гей парада и кой има нужда от него
Автор: vladobo Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 533 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.06.2017 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Поредният гей парад отприщи с нова сила споровете, дискусиите, дебатите и въобще, всичко отнасящо се до за и против това шествие. Седя, гледам, слушам и си мисля. Мисля си, че аз нямам нищо против някой да има каквато и да е сексуална ориентация. Мисля, че повечето ни съграждани също нямат нищо против. Стига разбира се, някой да не започне да им го навира в носа.
   Кой нормален човек би издържал да му навират каквото и да е в носа? Дори и хора от гей обществото не биха изтърпяли някой да им навира нещо в носа... говоря чисто метафорично. За да няма разни асоциации с действието навиране. 
   Хората от гей обществото правят този парад с претенциите, да бъдели равно приети в обществото. Само че, нито един от тях не е показал и досега, някаква дискриминация, която да е била упражнявана върху им. Винаги се избутват напред случаи на говорене на омразата, на отказ от правото им да се самоопределят и разбира се, редки случаи на физическо посегателство. Е, колкото и да не им се иска, такива неща винаги ще се случват и не заради конкретният им случай на различност, а заради това, че когато си различен в каквото и да е, винаги ще се намиери някой, който да те заплюе. Точно същото е и с това, когато не си различен, винаги ще се намери някой, който да те заплюе (от различните). Така че, тези спорадични, единични случаи на проява на нетърпимост към различността, няма как да бъдат премахнати. Просто няма!
   Има как да бъдат премахнати случаите не дискриминация на административно ниво - различно отношение от институции, различно третиране на пациенти, различен подход на администрацията към различните... Накратко, ако на някого бъде отказана административна услуга, ако му бъде отказано право на достъп до такава, ако бъде му отказано участието в нещо, защото е различен... и прочие.
   Аз поне, не се сещам за нещо друго, освен невъзможността за сключване на еднополови бракове с произтичащите от тях правни последици. Може да има и други дискриминиращи норми, но в момента нищо друго не ми идва на ум. Въпросната норма може да бъде заобиколена с един договор между желаещите да сключат еднополов граждански брак. Договор, който да урежда същите неща, но да не се казва "брак". Но, това явно не е достатъчно и се започват борби да имат правото да сключват брак. Съгласен съм. Може да бъде направено. Изисква се малка промяна в текстовете и корекция на обвързаните регламенти. Питам се, ако стане, дали ще има поводи за нови шествия?
   Предполагам, че ще има. Защото и сега самото шествие няма никакъв смисъл... почти. Точно поради причините, че няма основания да се мисли, че има някаква дискриминация в обществото и администрацията ни, която реално да мачка хомосексуално ориентираните... и всички други числящи се към тази общност. Да би имало осъдителни решения на местни съдилища или на международни такива, за упражнени дискриминационни практики - да. Тогава щеше да има смисъл от подобни прояви и с радост бих ги подкрепил. Защото за всеки трябва да има равни възможности. Но такива случаи просто няма и няма как да има, защото не съществува дискриминация на признак полова ориентация у нас. Чисто и просто няма! Има неприязъм, има приказки, има неодобрение, но често те са свързани с навирана в носовете на околните сексуална ориентация. Защото, както споменах вече, кой обича да му навират каквито и да е неща в носа?... без асоциациите с навирането, моля! Всички сме хора и никой не обича някой да му казва или показва как всъщност е правилно да се живее, а редките прояви на отрицание, няма как да бъдат избегнати... защото сме РАЗЛИЧНИ! На мен не ми пречи каквото и да ми се демонстрира, но някой друг не обича да вижда неща с които не е свикнал и затова реагира остро. Толкова е просто!
   Обществото ни е едно от най-либералните, па макар и най-консервативните по традиции. И казвам само като традиции, защото напрактика ние приемаме всяка различност без почти никаква съпротива. Нито има обесени, обезглавени, пребити с камъни, нито нищо. Просто една голяма неприязън струи от консерватизмът ни и нищо повече. А сме свидетели какво става в арабския свят. Дори в някои страни в Европа. По тези места се убиват различните, хвърлят се по затвори и се заключват в тъмни доби. НЕ у нас! НЕ! Но крясъците на гей общността иска да го изкара точно така. Сякаш някой им забранява да бъдат такива каквито са, а именно, свободно направили изобра си на сексуална ориентация. Колко случая са познати у нас, при които някой е влязъл в гей бар и е разстрелял 50 човека? - Николко! Докато в САЩ са известни подобни прояви. Не една и не две през годините. И лошото е, че именно от страни като САЩ, идва натиска нашето общество да бъдело по-толерантно.
   И гледам и се чудя, какво трябва да ти липсва и колко, за да се полъжеш да тръгнеш да парадираш със сексуалната си ориентация? Има някаква дълбока психологична рамка, граница, която участващите в гей общността не са прекрачили още. Те самите не са се освободили от оковите на съвестта си, но понеже е по-лесно, искат да прехвърлят отговорността на някой друг за това. И затова започват да обвиняват, да претендират, да обиждат, да отричат, да изискват! И как тогава, нашата консервативна, но толерантна общност, да не се възмути и да викне в отговор? А точно това чакат инициаторите на гей празника, за да започнат да сочат с пръст. Сочат и претендират, че показват някаква част от евро ценностите, които вече всеки разумно мислещ би трябвало да се замисли, що за ценности са, след като докараха войната, насилието и омразата сред нас в Европа?
   Иииии, да не забравя. Малко по-горе казах, че ПОЧТИ няма полза от това шествие. Почти-то, се изразява в запознаване на обществото, че има такива хора, направили такъв избор, да живеят с хора от същия пол. Но, това може да бъде постигнато и със съвсем други начини и средства, а не с излишно парадиране и фалшиви обвинения в нетолерантност. Може, но трябва работа и стъпка по стъпка, докато с крясъци и разделение в обществото, изглежда е много по-привлекателно. Както винаги обаче, никой не мисли за последиците от поляризацията и нещата се повтарят постоянно, а понякога и ескалират.


Тагове:   парад,   общност,   гей,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vladobo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 112524
Постинги: 81
Коментари: 32
Гласове: 53
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930